Schouderklachten

Bekijk andere interessante onderwerpen via de knop ‘Interessant’ in het menu!

Schouderpijn is de derde meest voorkomende klacht aan het bewegingsapparaat. Onder werkende mensen is schouderpijn de meest voorkomende klacht aan het bewegingsapparaat (18-34% van hen krijgt schouderpijn). Een probleem in de schouder kan klachten geven aan de schouder, in de arm, nek en/of rug. Schouderklachten kunnen ontstaan zonder duidelijke reden, bij korte of langdurige overbelasting, na een val of ongeluk of ten gevolge van slijtage processen.

 

Subacromiaal Pijn Syndroom

Bij meer dan de helft van de patiënten met schouderpijn die een zorgverlener in de eerstelijn bezoekt, is er sprake van een Subacromiaal Pijn Syndroom. De subacromiale ruimte is de ruimte onder het dakje dat gevormd wordt door het sleutelbeen en het schouderblad en aan de andere kant het bot van de bovenarm.   Subacromiale schouderpijn wordt gekenmerkt door pijn in de schouder en/of bovenarm die zonder duidelijke reden geleidelijk aan ontstaat en toeneemt bij activiteiten die boven schouderhoogte worden uitgevoerd.

Aangenomen wordt dat acute of langdurige overbelasting van ‘weke delen’ in de subacromiale regio aanleiding geeft tot lokale weefselbeschadiging en ontstekingen met zwelling en pijn.  De aangedane “weke delen” zijn pezen, slijmbeurzen en het gewrichtskapsel.  Afhankelijk van welk weefsel aangedaan is en van de oorzaak worden eventueel specifiekere diagnoses gesteld als impingement (inklemming), instabiliteit, ontsteking van slijmbeurs (bursitis) of van de pees (tendinitis), kalk afzettingen (calcificaties) of scheurtjes (rupturen) van of in peesweefsel.

Herstel duurt langer wanneer de klachten reeds langer bestaan en er meer beperkingen zijn.  Verder kan trager herstel veroorzaakt worden door het hebben van veel pijn, repeterende bewegingen, zwaar tillen en belastende werkhoudingen.

Fysiotherapie is de eerste behandeloptie bij subacromiale schouderpijn.  Fysiotherapie is op lange termijn even effectief als een injectie.  Een operatieve ingreep is bij deze schouderpijn niet effectiever dan fysiotherapie.  Uit onderzoek blijkt dat 60% van de patienten bij een fysiotherapeut na 6 maanden volledig is hersteld van de schouderpijn.

Behandeling door de fysiotherapeut is gericht op het verminderen van pijn, het verbeteren van de functie van de schouder en het verminderen van beperkingen.  De behandeling kan bestaan uit oefentherapie (verbeteren spierfunctie en coördinatie) en mobilisaties van de schouder, nek en/of rug.

Frozen Shoulder

Bij een frozen shoulder is er na schouderpijn sprake van een geleidelijk verlies van de beweeglijkheid van de schouder, die langzaam weer geheel of gedeeltelijk herstelt.  Dit hele proces duurt 1 tot 3 jaar.  De aandoening duurt lang en vraagt in elke fase een andere behandeling.  Fysiotherapie bestaat uit begeleiding en informatie, rekken en actief oefenen van de schouder en omliggende gewrichten van de rug en nek.

Schouderoperatie

Voor fysiotherapie na een operatie aan de schouder bestaan richtlijnen.  De fysiotherapeut zal deze richtlijnen afstemmen op uw persoonlijke situatie om tot het beste resultaat te komen.

Schoudernetwerk

In onze praktijk is Maud Silvertand zich aan het specialiseren in schouderklachten.  Het schoudernetwerk heeft helaas een ledenstop, waardoor ze op de wachtlijst voor aansluiting staat.  Maar dat belet haar niet zich steeds verder te verdiepen en te scholen in het behandelen van schouderklachten, zodat haar expertise toeneemt.